dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ¬торник, 14 ёли 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
  ”икенд
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | E-магазин

  ≈гипетски€ пазар - ухание на подправки и още нещо
  ѕубликуван от maronkata на 08 Ќоември 2010 г.
  “ози пътепис е прочетен 4201 пъти, рейтинг: 3.25

  

    ....—лед неверо€тната разходка по Ѕосфора с корабче по програма следваше вечер€. ƒа, но аз определено след  апалъ чарши б€х решена да не пропусна и прочути€ ≈гипетски пазар - най-вече защото екскурзовода ни препоръча да отидем там ако искаме подправки, чай, кафе и локуми от прочути търговци.
    –ечено сторено, реших че точно така ще си оплътн€ н€колкото часа до вечер€та. Ћубезни€т екскурзовод об€сни най-подробно на на€колко други жени от групата, мили пансионерки, как да стигнат и как де се приберат от там. Ќезнайно защо аз реших, че н€ма смисъл да слушам много внимателно, защото все пак те са 5 и все ще запомн€т - да, но не, което не ме и изненадва тъй като по време на екскурзи€та се губиха не една или две из тълпата, добре че представител€ на фирмата –еджеп излезе много св€сно момче.
    “ръгваме ние и в началото всичко е ок, минаваме през един подлез силно напомн€щ на мила родна картинка, но разбира се тук имаше в пъти повече дрънкулки и в пъти повече продавачи и минувачи. ¬се пак намерихме пазар и тъй като аз имах опит с губенето в големи пазари реших този път да не рискувам. —лед бърз инструктаж да стоим заедно и да не забрав€т, че все пак сме и на вечер€, а и сме на 7 спирки с трамва€ от хотела, което не е малко още повече че имах сериозни опасени€ че н€ма да е толкова лесно.
    ѕри влизането в пазара те обгръща миризма на подправки, разбира се обичайните подноси с чай, тук за разлика от  апалъ чарши се набл€га на хранителните продукти, макар че има и доста дрънкулки. ћоите спътнички б€ха убедени, че тр€бва да се пазар€т за едни чинии и това се превърна в ц€ла одисе€ в един дюк€н. “е говор€т на български, а продавачите н€колко на брой на турски, но и двете страни се разбираха чудесно на езика на парите. јз се включих като преводач тъй като нещо "преговорите"се проточиха. —лед един неуспешен опит на един от усмихнатите продавачи да ми продаде виагра - нашенски орехи леко захаросани, се отказа и аз се забавл€вах как "бабките" побъркват други€ продавач. “ъкмо опаковаше една чини€ на едната, другата € разубеди че тр€бва да се пазари и се започна наново всичко.ѕродавача ме попита за по сигурно дали говор€ турски освен английски, но отговора от мо€ страна беше отрицателен и затове той навол€ започна да говори нещо на други€ - със сигурност не б€ха мили неща по наш адрес!
    » така след половин час ние изл€зохме от това дюк€нче с 3 чинии и малко локум, да но проблема е че когато едната си купи нещо то и другата решава след 3 метра, че и т€ иска. јз се оказах в рол€та на съгледвач, защото ако изгубехме едната край отиде ноща. —лед сериозно обикал€не и пазарлъци всички б€ха доволни, мо€ милост си спазари два свещника и 3 чифта обеци - тръгвайки от едини€ чифт аз 5 лири, минавайки през 2 за 8 лири и стигайки до 3 чифта за 10 лири!  акво да се прави женска ми работа. ≈дин съвет ако нещо не може да го спазарите, не се отказвайте след н€колко крачки има същите неща с друг търговец готов за пазарлък!
    „айник не си взех, защото се оказа че е доста скъпичък около 40 лири, а като дъщер€ на баща си реших, че и аз мога да си направ€ такъв - пакета чай в къщи чака да ми остане свободно време, че да направ€ чайника!
    » така излизаме доволни, но тук започнаха перипетиите. «наеше се, че сме на 7 спирки с трамва€, по случайност вид€х и посоката, когато екскурзовода им об€сн€ваше. Ћошото е че спътничките ми б€ха разделени едните казаха насам сме, а другите натам. ¬ид€х отсреща спирката - от там ще си купим и жетончета - 1.30 или 1.40турски лири - само лири приемат за разплащане. ¬ъпроса беше как да стигнем до спирката - попитам един продавач и тъй като английски€т му почти го н€маше, той остави помошника си и ни поведе да ни покаже - това в Ѕългари€ н€ма как да стане! «аведе ни учтиви€ мъж до подлеза благодарих му и изчаках да дойдат и другите, слизаме през подлеза там същата тълпа като в предни€ - не че не спорихме 10мин ,че от тук сме били дошли, защото просто н€маше как да сме минали от тук, но нейсе примирих се. »зл€зохме благополучно от другата страна, но незнайно защо спирката сега беше зад нас, а това не е —офи€ да притичаш през шосето до не€. ѕаника обхвана милите дами - една от т€х попита на чист български за посоката един продавач на царевица, които и отговори на чист турски, но интересното бе че се б€ха разбрали и т€ потвърди моето мнение. ¬ големи€ подлес имало отбивка за спирката, но нали сме си късметлиики гледам аз две отбивки. –азбира се " — питане до ÷ариград се стига!". ѕопитахме една жена и т€ с усмивка ни об€сни ко€ е нашата отбивка. Ќамерихме спирката и аз си отдъхнах, решавайки че сме приключили със съмнени€та и със споровете. ƒа, но не!
     упихме си житончета, разбира се едната "девойка" имаше само евро, а другата си пусна житона с монетите в чантата и се за суети, че не са и дали житон....разбирайте че направихме сериозна опашка, но забележете никой не се развика гневно какво се мотаем.
    ƒокато ги чаках попитах мъжа, които се грижеше за реда на спирката за посоката към  апалъ чарши - тъй като така и не запомних името на хотела пък  апалъ чарши, както и да го кажеш те разбират. «астанахме на перона и чакаме аз дишам свободно...и тъкмо идва трамва€, мотрисата едно към едно с тези в —офийското метро, и изведнъж една от спътничките като каза, че не сме в тази посока, а в другата и просто едва се стърп€х! Ќе ми се спореше, просто ги убедих да се качат и да сто€т на едно м€сто, сто€ си аз и си бро€ спирките кажи речи минахме покрай повечето от забележителностите от предни€ ден, изведнъж гледам че недоверчивата спътничка, ко€то ми беше в опозици€ пак пита за път€, но се оказа че си е намерила приказка с българи живеещи в “урци€. » така стигнахме до седмата спирка и слизаме, а сега на къде? ¬иждам часовника, които се вижда и от мо€та ста€, но откъде да минем, пак повтар€м тук неможе да минеш току така през път€, през мантинелата и от другата страна!
    –азбира се попитах един усмихнат мъж, който ни прикан€ше да влезем в заведението му, той незнаеше къде е хотела, но веднага попита продавача наблизо и ни опъти. јз се успокоих, защото и предни€ ден б€х минавала от там, но в групата пак се прокраднаха съмнени€, умората обаче ме беше налегнала толкова, че не ми се и спореше - чувствах се като водач на детска група, да ме извин€ват спътничките ми, които иначе б€ха много мили през ц€лата 3 дневна екскурзи€. » така след н€колко метра, през които н€колко мърмореха че не сме на прав път, свихме в пресечката с хотела и те най-накра€ признаха, че съм била права!
    —ъс сигурност мога да кажа, че ако не си падате ентусиасти, никога не тр€бва да предприемате такива "рисковани" обиколки из »станбул, но от друга страна тръпката е незаменима!
    P.S. «а съжаление б€х прекалено заета да гледам н€кой да не се отдели от групата, и затова не усп€х да направ€ снимки на ≈гипетски€ пазар!
    —ледва посещение на Orient house

ƒобави във Facebook   


¬ечни€ »станбул¬ечни€ »станбулето това е спирка на трамвай/автобусето това е спирка на трамвай/автобус

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети
»збрахме за вас...
‘отогалери€
www.OkoloSveta.com - ѕътепис | | ”икенд | ≈гипетски€ пазар - ухание на подправки и още нещо
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com