dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 25 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Уикенд
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  През септември на море, но не съвсем
  Публикуван от nikoleta68 на 25 Януари 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 4440 пъти, рейтинг: 5.59

  

    Още, щом се зададоха четирите почивни дни около Деня на Съединението – 6 септември ’07, без много - много да му мислим решихме, че посоката на нашия празничен уикенд може да бъде само една: на изток – към морето!....Независимо от прогнозите за времето!
    Какво пък, ”море” не означава непременно излежаване под чадър на плажа при 40 градуса на сянка… Има толкова други начини да си запълниш времето, дори когато си на една ръка разстояние от морския бряг!
    И така: дестинацията е Приморско, хотелът “Перла бийч”. След засилената лятна атака на чуждестранните туристи, май е дошъл ред и българинът да опита от лукса на родното Черноморие. В края на туристическия сезон, краят на лятото… Времето наистина не позволява да се възползваме от басейна на хотелския комплекс, нито пък от солените морски води.
    Затова решаваме, че на дневен ред пред нас са най-близките природни и туристически забележителности.
    Започваме туристическата си обиколка от резерват Ропотамо. И друг път сме минавали край реката, но досега не се бяхме отзовавали на любезната покана на крайпътната табела за разходка с лодка.
    Е, случи се! Този път! Чудесно изживяване и възможност за наблюдение на дивата растителност край реката, на прелитащите от различни видове птици, на плътния изумруден цвят на водата, и разбира се – да не пропусна скалния феномен “Лъвска глава”.
    Друго си е, сам да видиш как Ропотамо се влива в Черно море, със собствените си очи да се убедиш, че реката наистина е като по-малка сестра на морето, и че това не са само някакви поетически прозрения, а си е чиста география!
    Доволни, че най-сетне и ние сме били на “разходка с лодка”, се отправяме към едно от големите открития през последните години, свързано с наследството от траките – скално светилище Беглик Таш.
    Мегалитът, отстоящ на 4 км от Приморско, е открит през 2003г. и вероятно все още не е достатъчно известен. Но,както се казва – който търси, намира! С помощта на указания на местни жители хващаме вярната посока, а на километър от свещеното място оставяме колата, за да продължим пеша през гъста дъбова гора. Въпреки, че пътеката, която следваме, е доста разкаляна, тук е пълно с хора. Тези, които вече се връщат, ни окуражават и ни препоръчват да не се отказваме, защото си струвало ходенето. Че е така, се убеждаваме, когато след около километър излизаме на обширна поляна и безпогрешно се насочваме към мястото, заето от огромните скални късове. Територията е имала дълги години забрана за достъп, тъй като е била част от резиденция “Перла” на Тодор Живков. Десетилетия наред достъпът до Беглик Таш е невъзможен дори за учените. С това се обяснява и сравнително късното откритие на мегалита едва през 2003г. Досегашните проучвания на историци и археолози свързват скалното светилище край Приморско с традиционния култ на траките към Богинята – Майка и Бога – Слънце. Вероятно тепърва предстои доизясняване на предположенията, а ние – пребродили вече сакралната територия и напълно завладени от мистерията на Беглик Таш, се отправяме към Аркутино – царството на лилиите.
    Аркутино е блато – лагуна, чиято растителност е съставена от тръстика, папур и бяла водна лилия. Така, поне пише на указателната табела!
    За съжаление, водни лилии не забелязахме, колкото и да се взирахме наоколо. Немърливост, или кой знае по какви причини е допуснато преди време унищожаването на красивите водни цветя. Независимо, че лилии липсват, останалата дива и буйна растителност се е превърнала в царство за водни патици, чапли, лебеди и какви ли още не водни птици. Тук, те се чувстват наистина защитени и както се казва – в свои води!
    Край Аркутино изпращаме деня! Слънцето клони към залез, а ние - по-богати на впечатления и преживявания, потегляме обратно към Приморско. След това малко еднодневно пътешествие вече бяхме сигурни: и септември става за море… но не съвсем!

Добави във Facebook   


Река РопотамоРека РопотамоБеглик ТашБеглик Таш
Беглик ТашБеглик ТашБеглик ТашБеглик Таш
Беглик ТашБеглик ТашАркутиноАркутино

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
wave
wave
2008-01-25 14:03:58
  Не знаех, че в близост до Приморско има толкова забележителности и красиви места! Благодаря ти, че ги сподели за всички тук!

jessyca
jessyca
2008-01-31 20:37:56
  Аз също не знаех, че край Приморско има толкова красиви забележителности... И аз ти благодаря, че ги сподели с всички. Отличен!

Verona
Verona
2008-01-31 21:02:44
  За нито едно от тези три места аз даже не съм и чувала... Вие май сте големи туристи! Браво!

deni.a
2008-02-03 21:46:46
  Как така никой не е чувала? Е, аз съм чувала само за Ропотамо, но наистина много красиви места - дано снимките не лъжат! По снимките си личи, че е много красиво!

prize
prize
2008-02-27 21:56:14
  Така... deni.a , първо си оправи грешката, та после размишлявай кой е чувал и кой не е чувал!

pink_fairy
pink_fairy
2008-05-17 23:08:15
  Аз когато първо прочетох вашите пътеписи си помислих да не би да сте учител по БГ език или учителка... Понеже пишете много хубави пътеписи! Просто още като прочетеш първото изречение от пътеписа и те облъхва красотата в него! Браво! Гласувам с отличен. УСПЕХ!

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Уикенд | През септември на море, но не съвсем
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com