dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕетък, 10 ёли 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
  ”икенд
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | E-магазин

  »станбул - маги€ и контрасти
  ѕубликуван от Margaritka на 09 ёли 2008 г.
  “ози пътепис е прочетен 5668 пъти, рейтинг: 3.32

  
 онкурс ѕътепис, участвал в  онкурса "Ћ€тно настроение"

    »станбул ми беше известен като столица на три империи, Ѕосфора, «латни€ рог, У—вета —офи€Ф, ко€то кандидатстваше за Уновите 7 чудеса на светаФ наскоро и 15 милиона население!!! ќсобено впечатл€ващи б€ха последните две, заслужаваше си да тръгваме!
   
    ѕристигнахме сутринта в квартал УЋалелиФ и започнахме пешеходна разходка с местни€ ни гид ћустафа. ќще в първите минути се убедих, че това е изключително начетен човек, историк, мюсюлманин, говорещ почти перфектно български, очарователен, с чувство за хумор и най-вече неуморим...
   
    Ќай-впечатл€ващи като излъчване и размери б€ха музе€т У—вета —офи€Ф и У—ин€та джами€Ф с нейните 6 минарета. “е изглеждат огромни, плод на мегаломански разбирани€...«а посещението на джами€та тр€бваше да оставим обувките си и да наметнем син шал на краката и раменете си - все пак навън градусите б€ха 40! ƒа подседнеш в прохладата и синевата на джами€та слушайки сладкодумни€ ћустафа, който об€сн€ва философски молитвите и разбирани€та на в€рващите в јллах е наистина омагьосващо за европееца. ¬сички зна€т истори€та за шестте минарета на У—ултан јхмедФ - грешка, допусната заради близостта на думите УалтънФ - злато и УалтъФ - шест...
    У—вета —офи€Ф е била църква с прекрасни византийски мозайки - изображени€ на христи€нски светци, превърната впоследствие в джами€. ≈мблематични€т за светска “урци€  емал јтатюрк, за когото клюката разказва, че е бил лудо и безутешно влюбен в българка, превръща УHagia SofiaФ в музей. √ол€ма част от мозайките все още чакат реставраци€ и остават скрити под слой гипс... ”сещането е неверо€тно... сакрално Ц църква, джами€ и музей с мегаломански размери. ќказва се, че оттук се следи сеизмичната активност в този опасен район. ƒатчици в стените предават информаци€. —поред учените гол€мо земетресение би могло да унищожи недотам качественото ново стоителсто в 15-милионни€ град.
   
    ѕовечето туристи пропускат да вид€т водохранилището У…еребатанФ, запазено от времето на –имската импери€. ќсвен че е истинско спасение от 40-градусовата жега навън, …еребатан е магично м€сто, в което водата отраз€ва светлината от колоните, рибите пробл€сват тук-там, виждаш главата на √оргона ћедуза, а тихата музика те кара за застинеш в подземието, съхранено от вековете.
   
    ¬ »станбул почти н€ма зеленина, н€ма ги прекрасните паркове, които съм виждала в европейските столици... ј ако има парк той е претъпкан, всеки метър тревица и с€нка е населен от многобройни семейства. ћалко зеленина предлага дворецът У“опкапъФ, затова пък много скъпоценности, гигантски диамант, харем и злато - ќриент, султани и прекрасна визи€ към Ѕосфора...
    »стинско прежив€ване в стил »станбул е разходката с корабче по Ѕосфора и хапването на риба от уличните търговци и скари близо до моста Ф√алатаФ. Ќе пропускайте и двете когато тръгвате натам, а че »станбул тр€бва да се види - н€ма спор според мен!
    ѕътуването с корабче представ€ впечатл€ващи вили с басейни и €хти около Ѕосфора, зелени и хубави квартали, двата моста, свързващи ≈вропа и јзи€, двореца УƒолмабахчеФ и ужас€ващи€ контраст с петзвезден хотел в стил кофти небостъргач.
   
    ƒа, »станбул е пълен с контрасти, непознати ми от пътувани€та в ≈вропа... ”лични търговци, предлагащи 5 парфюма за 3 евро и огромен луксозен лайнер точно пред нас. ( ога ли ще се кача на палубите? мечти)... неверо€тна мръсоти€ вечер след кра€ на пазарни€ ден, хапващи направо на улицата и направо от тавата! неуморни търговци, множество котки сред мръсоти€та, ко€то на сутринта все пак изчезва.
    ѕреминаването по моста в азиатската част е просто задължителна. ¬се пак шанс да стъпите на друг континент! “емпературата обаче е почти нетърпима, об€д е, а зеленината е просто оскъдна... «апочвам да мечта€ за родната ¬итоша и нейните сенки, тук такива н€ма.
    ј сега за рибата - печена на скара, ей тъй на улицата и из€дена почти на зем€та сред местните на метър от мътните и тъмни води на Ѕосфора. Ќеверо€тно ќриент - прежив€ване - вкусна риба за 3 лири (в ресторантите отсреща цената започва от 60 евро) и турши€ като питие. ƒа, турши€, смесица от различни по-солени и по-люти видове! ћаги€ и контрасти...
    ѕри ц€лата мръсоти€, тълпи, търговци, забрадки и липса на дръвче, които те карат да се върнеш мислено в европейска —офи€ тук откриваме климатизирани трамваи, безшумни и удобни. ’а така, супер, само дето тълпата те преследва навс€къде... 15-милионен град, за първи път стъпвам в такъв! ≈ех, ¬иена, јмстердам...
   
    ѕреди години б€х УнаказанаФ да учителствам и мой ученик казваше, че пътепис тр€бва да е Уписане по време на път или след товаФ! “ака де - учехме јлеко... “а ако това е пътепис то е едно при€тно спомн€не и вътрешно прежив€ване на срещата ми с »станбул без претенции за художественост... Ѕ€х влюбена и очарована, и скапана от жегата. » свободна... ј сега чакаме бебче и заедно си спомн€ме... ћаги€та и контрастите на »станбул!!!

ƒобави във Facebook   


—нимка 1—нимка 2
—нимка 3—нимка 4
—нимка 5

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
nikoleta68
2008-07-10 00:53:07
  „удесно пресъздадени атмосфера и лични впечатлени€!

forry
forry
2008-07-10 12:53:22
  Ќеверо€тен град, с неверо€тна атмосфера! —коро б€х за пръв път там и съм повече от очарован! Ќо за мен истинската “урци€ е на югоизток от јнкара - района на  ападоки€! √орещо го препоръчвам!!!

danib
2008-08-04 14:25:56
  Ќаистина неверо€тен град! “очно същите впечатлени€ придобих и аз миналата година по това време, когато за пръв път б€х в »станбул. ѕрежив€ването е космическо и си струва! ¬ърнахте ме към онези хубави мигове! Ѕлагодар€!

pina
2008-08-21 15:53:15
  »станбул е забележителен - любими€т ми град! ћръсно ти се е вид€ло, защото не си била в јфрика и јзи€, €вно. „исто е в »станбул, дори много чисто, за толкова гол€м град.

  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети
»збрахме за вас...
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | | ”икенд | »станбул - маги€ и контрасти
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com