dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 06 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Уикенд
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Есен в Банско
  Публикуван от tany666 на 24 Ноември 2008 г.
  Този пътепис е прочетен 2977 пъти, рейтинг: 2.00

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Близо до природата"

    Водена от един хубав детски спомен, в който аз съм на 8 годинки и с мама и татко съм на почивка в Банско през есента, решавам в един ноемврийски петък да стегна малко багаж и да отида с приятели там. След кратко проучване в интернет къде да отседнем, случайно намирам нещо което ми харесва – хотел Банско Спа&Холидейз. За първи път ще ходя на Спа хотел и съм нетърпелива какво ме очаква.
    Пътуваме около 2 часа до Банско - когато пристигнахме направо не мога да позная едновремешното малкото спокойно градче със схлупени къщи, калдъръмени улички, много зеленина и бански баби, които говорят на диалект от който нищо не разбирам. Вярно минали са много години и някогашното малко момиченце днес е 30-годишна жена. Градчето вече е пълно с хотели, от зеленината няма и следа, а старите къщи са превърнати в механи.
    Намерихме и нашия хотел. Банско Спа&Холидейз се оказа един истински оазис – получихме отлично обслужване от персонала, стаите се оказаха много хубави, имаше плазмен телевизор, хубава баня и красиво сгънати хавлиени кърпи. Но най-хубавото предстоеше – СПА центъра - в него 3 дена се отдадохме на СПА удоволствия-парна баня, сауна, масажи.....
    Разбира се не пропуснахме и разходката из града. Посетихме къщата-музей на Никола Вапцаров, където екскурзовода ни пусна филмче, в което майката на поета разказваше интересни неща за сина си. Там видяхме изложени костюмът, ризата и часовникът, които Вапцаров е носил преди разстрела, както и копия от неговите ръкописи и първите публикации на неговите стихове. Произведенията на Вапцаров са превеждани на 35 езика и са познати в редица чужди страни. На Никола Вапцаров е присъдена и Награда за мир през 1952 г. посмъртно, която също видяхме в музея.
    След къщата на Вапцаров се отправихме към музеят на Неофит Рилски – още един виден българин роден в Банско. Музеят е родната къща на Неофит Рилски. Като музей къщата функционира от 1981 г. Тя се състои от две части: къщата на бележития възрожденец с етнографска и документална експозиция – писма, снимки и книжовен материал. Съхраняват се над 400 веществени и документални материали. Екскурзоводката на музея ни каза, че от следващия ден затварят музея за реставрация на експозицията така, че ние имахме късмет да се докоснем до делото на Неофит Рилски.
    Денят неусетно минава и вечерта решаваме да пробваме механата на хотела. Тя е направена като истинска битова механа и има добре заредена винарна, в която сервитьора ни завежда, за да си изберем вино. В сладки приказки, на чаша хубаво червено вино времето минава неусетно.
    На следващия ден обиколката ни из града продължава. Първата ни спирка в маршрута е Веляновата къща, в която е живял майсторът изографисал църквата “Света Троица”. Тя е от епохата на Възраждането - двукатна, градена само от дърво и камък, с две взаимосвързани в приземието скривалища и пет стаи на етажа с чардак. Нейната декоративна украса е обявена за паметник на културата с национално значение. Къщата е подарена от банскалии на майстор Велян Огнев, който я изографисва отвътре и отвън. Екскурзоводката ни разказва интересната история на този дом - в началото тази къща е била собственост на виден търговец от Банско, който живеел там със семейството си. Търговецът много пътувал и след едно от пътуванията си лоша съдба застигнала дома му - жената на търговеца била нападната и въпреки скривалището в къщата тя не могла да избяга и да се спаси. Почернения майстор не могъл повече да живее в този дом и изоставил къщата без дори да я продаде. След време банскалии решили да дадат къщата на Велян Огнев за да изографиса църквата в града. Майсторът се съгласил и с много любов и старание превърнал къщата в уютен дом. Той изрисувал специална стая за любимата си съпруга, в която тя да посреща на сладка раздумка приятелките си.
    Развълнувани от историята на Веляновата къща отиваме и в църквата “Света Троица”. От надписа на входа на църквата научаваме, че тя е построена през 1835 г. от майстор Димитър Доюв по инициативата и с материалната подкрепа на търговеца Лазар Герман. В непосредствена близост до църквата е изградена тридесет метрова часовникова кула-камбанария. А в двора на църквата стои бюст на Пейо Яворов.
    В църквата ни препоръчват да разгледаме иконната изложба разположена в най-старата и запазена сграда в Банско датираща от 1749 г. и която е била женски метох към Хилендарския, а по-късно и към Рилския манастир. В къщата има шест изложбени зали, в които се проследява развитието на Банската иконописна школа от стенописи.
    След толкова много култура и разходки е време да опитаме и кухнята на механа “Воденицата” – препоръчана ни от верни другари като място, което не е за изпускане. Оставаме очаровани наистина от “Воденицата” и добрата кухня там.
    В последния ден от нашата тридневна почивка в Банско решаваме да се разходим нагоре по реката към лифта. Там е пълно с нови хотели, които все още стоят напълно празни в очакване на снега и скиорите. Виждаме пистите и машините за изкуствен сняг. Оставаме разочаровани от тази част на Банско, защото заради строежите почти няма улици, някогашната красива природа е отстъпила място на помпозни хотели и е много прашно. Решаваме, че ни стига това което видяхме и затова потегляме обратно към София.

Добави във Facebook   


рекатарекатакъщата музей Никола Вапцаровкъщата музей Никола Вапцаров
центъра на Банскоцентъра на Банскоцърквата "Света Троица"църквата "Света Троица"
паметника на Паисий Хилендарски в центърапаметника на Паисий Хилендарски в центърастроежите в Банскостроежите в Банско

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Уикенд | Есен в Банско
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com