dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 15 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
  Пешеходен туризъм
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | E-магазин

  Из Троянския Балкан
  Публикуван от admin на 16 Април 2010 г.
  Този пътепис е прочетен 3301 пъти, рейтинг: 4.11

  

    Предстоящото „пътуване” из Троянския Балкан ще обхваща първите 25-30 години от живота ми и се очертава да бъде най-трудния „пътепис”, с който съм се захващала…
   
    Това по-скоро ще е спомен за едно непорасване. То ще е разказ за едно детство.
   
    Ако ви се пътува във времето и пространството, обувайте маратонките и айде :) , скачайте в машината…
   
    Всеки от вас прекрасно знае къде се намира Троян. Това, на което малко хора обръщат внимание е, че той се намира хем в планината, хем на надморска височина по-ниска от София и въпреки, че Троян е на северния склон на Стара планина, климатът там е приемлив целогодишно – рядко има паталогични жеги или студове.
   
    Но разказът ми за Троян ще е оскъден. Повече ще ви занимавам с Орешак, с манастира и със самия Балкан, но ако не си падате по разходки из гората, може да се разхождате из Троян. Като стигнете до моста на центъра и застанете с лице към планината, при хубаво време, можете да видите паметника на Беклемето.
   
    Иначе – музеи и паметници има, но аз не съм им привърженик :)
   
    Хотелите в Троян вече предлагат какви ли не развлечения, но повечето от тях са стандартни, като пейнтбол например. Ако искате нещо различно, можете да летите с моторна делта – т.е. с мотоделтапланер. Информация – на рецепцията на Троян Плаза или в Интернет.
   
    Та…
   
    Нищо, че живеех в София, израснах в Орешак – китно селце на няма и 7-8 км от Троян. Орешак е селото, в което се намира Троянския манастир. Имам късмета родителите ми да притежават вила в гората над Троянския манастир, на която прекарвах с баба и дядо всяка ваканция.
   
    В горите и поляните наоколо съм направила всички възможни пакости, приемливи за едно добро дете – джапане из река, ловене на жаби, гущери и змии (момчетата ги ловяха, аз само писках), въргаляне по стръмни поляни до пълна загуба на ориентация, преяждане със сини сливи, дренки и къпини (не едновременно, разбира се), разхвърляне на прилежно събрани купи сено и бързо бягане от овчарските кучета след това, висене на ограда, закачена на собствената си рокля, препускане с колело през буйна коприва, игра на жмичка из деретата до 2 през нощта, викане на духове, ловене на светулки, гонене на падащи звезди, стрелба с прашка по перцето за федербал на съседските деца, игра на футбол, возене на мотор по черните „пътища”… В свое оправдание ще кажа, че бях единственото момиче в компанията и просто нямах друг избор ;)
   
    Орешак е мястото, където са родени мечтите ми за летене. Един от разказите за Облачето е посветен точно на времето, за което говоря. Спомените от детството ми са свързани с летящи хора в небето над Орешак…
   
    Въпреки, че от тогава мина много време, някои неща не са се променили. И сега маршрутите, по които обикаляхме като деца си съществуват, но не са известни на туристите и не присъстват в нито една брошура.
   
    Аз обаче възнамерявам да ви ги подаря :)
   
    Единственото, което трябва да направите е да отседнете в Орешак за повечко дни – Гугъл ще ви намери място за спане, а разходката е от мен :)
   
    Най-популярното място безспорно е Троянският манастир. Той е третия по големина в България и е действащ, а не е просто музей. В самия манастир може да се отседне и да се нощува. На територията на манастира е запазено скривалището на Васил Левски. Ако успеете да се промъкнете вътре в самото скривалище без да ви види лелката с билетчетата и да подадете глава от покрива, ще видите Троян. От там Левски е дебнел за потери и е хващал гората. Като деца това беше много любим маршрут: вилата-манастира-покрива-гората-вилата. Но, моля не го правете, защото не знам дали дъските на покрива ще понесат теглото на възрастен човек :)
   
    Отивайки към манастира, няма как да не забележите, че селото е дълго, с широки улици, чисто и подредено. Хората са усмихнати и приветливи – планинци – свикнали да си помагат, за да оцелеят в планината. Съсед за съседа не е враг и не си крадат от къщите и дворовете. Затова там е обичайно да видите дървата за зимата да стоят подредени под стрехата на дувара, но от външната му страна.
   
    Там за първи път чух една странна дума, с която наричат хората, родени в полето – наричат ги „полендаци” и мисля, че влагат известен обиден смисъл – т.е. така описват хора, които не са живяли в планина и не помагат на другите… нещо такова.
   
    Като си тръгнете от манастира, продължете по поречието на Черни Осъм. Но не следвайте стената на манастира, а пресечете реката и тръгнете от лявата й страна, срещу течението. Почти в края на селото ще видите табели „Параклис свети Никола”. Това е местенце, което трябва да видите, но ако искате да влезете в самата църква, трябва да вземете ключа предварително. ;)
   
    Оставям на изследователския ви дух да откриете за какъв ключ говоря и откъде се взима той ;) . Не се шегувам – има ключ, има и баба, която ще ви го даде срещу известно количество обещания… Повече няма да кажа!
   
    До параклисчето се стига само пеша. Маршрутът е по силите на деца. Пътят с дете на 3 годинки е не повече от час и половина. Особеното на маршрута е, че по пътя ви съпътстват и напътстват надписи, изографисани по камъните, все в стила: „Тука спирам за почивка, че сърцето рита мач” :) Така и не преписах всички надписи, но оставям това на вас ;) Пътеката е изключително живописна, но това едва ли трябва да го споменавам.
   
    Горе ви очаква… Няма да ви кажа какво! Приятна разходка.
   
    Друг приятен маршрут за разходка във и около Орешак е следния:
   
    Отивате и разглеждате панаирните палати с експонати от народните занаяти – нова експозиция се открива всяка година през юни. След това тръгвате към вилната зона, като се стремите да стигнете до най-високата й точка. Нали не очаквате да ви дам GPS координати или указания с географски посоки? Защото и да очаквате – няма да ви дам. Та, като стигнете до най-високата точка на вилната зона и оставите последните вили на 500 м зад гърба си, имате право на избор – плътно в ляво, напред и на ляво или напред и на дясно.
   
    Ако завиете веднага в ляво и се спуснете през гората ще излезете в гръб на манастира. Няма начин да се загубите, но спускането е леко екстремничко ;) – скали и сипеи, покрити с шума и тук-таме корени и храсти за опора.
   
    Ако изберете втория път – напред и в ляво – избирате дълъг маршрут. За него ще ви трябват два-три часа, за да не бързате. Тръгвате по пътя и се стремите към билото. Като стигнете до билото, тръгвате успоредно на реката, срещу течението й – тя си вижда, няма да се загубите. Там е една от любимите ми поляни – от нея се вижда връх Ботев, буквално на едно протягане разстояние и скалата на Крали Марко :) (Дълга история – в детството ми всяка поляна, камък, трънка си имаше име ;) – царството на теменужките, царството на къпините, на кукуряците, на минзухарите… ) Този маршрут извежда в края на съседното село – Черни осъм. За да слезнете безболезнено, трябва да видите края на селото и да се спуснете над него, иначе ще се окажете на сипеи и скали. Не, че от там минаването не е весело, но… Този маршрут е лек е приятен. Стръмно нагоре е само качването през вилната зона, а малко стръмно надолу е само накрая. Маршрутът е подходящ за средностатистически туристи. Мисля, че човек със средно добра ориентация няма да се загуби, защото реката се вижда и е достатъчно да се спуснеш към нея, за да стигнеш до асфалтов път. Реално, маршрутът се движи успоредно на пътя, но далеч от шума и прахоляка :)
   
    Като слезете в края на с. Черни осъм, непременно влезте в Природо-научния музей. Мисля, че това е единственият музей с препарирани животни в България. Колекцията съдържа всички животински видове, които обитават този дял на Стара планина. Първоначално експонатите са служили като учебно помагало в местното училище и са дело на самия учител по биология. Впоследствие колекцията се разраства и на учителят му хрумва да направи музей. Музеят е построен в двора на училището. Ако влизате с малки деца, имайте предвид, че има записани животински звуци и уредниците ги пускат с удоволствие, но те понякога плашат децата, защото ги изненадват.
   
    Като деца стигахме по този начин до музея, а обратно се връщахме джапайки през реката.
   
    До музея се стига и по шосето, разбира се. Пътят, който минава през Орешак, стига и подминава Троянския манастир и продължава към Черни осъм е прав и завива 90 градуса на ляво чак пред музея. Няма как да го пропуснете :)
   
    В Черни осъм се намира единственото в България училище за планински водачи.
   
    Третият път пак минава през вилната зона, но трябва да вървите напред и да завиете надясно. Там е царството на къпините ;) – в подходящ сезон, разбира се. Този път води към една малко известна махала – Хасъмското. До нея може да се стигне пеш, с магаре, с камион, як джип или мотор. Най-добре е пеш, разбира се. Кратките пътища са стръмни, но този по който ви водя е съвсем кашкавален. Махалата е интересна, защото е автентична – къщите са кирпичени, улиците са калдъръмени, чешмите са отвън и от тях тече планинска изворна вода… До скоро в махалата имаше мъж и половина. Сега дали има жив мъж там – не знам :)
   
    Като разгледате махалата можете да се върнете по същия път или да продължите напред. Ако продължите, можете да слезете във вилната зона, но трудно ще улучите „пресечката”. Най-лесно е да продължите, но да следвате пътя. Той излиза в центъра на с. Орешак, на около 2-3 км от мястото, на което сте завили към вилната зона.
   
    Аз не съм се губила по тези маршрути и силно се съмнявам, че и вие ще успете.
   
    За всеки от тези четири разходки си отделете по един цял ден, иначе няма да успеете да се насладите на планината :) , в която все още съществува жива природа. Като дете из гората съм виждала лисици, елени, сърни, мечки и глигани, а тия дни видяхме язовец, бухали и сови.
   
    Вечерите пък може да посветите на кръчмите по главната улица в Орешак.
   
    Приятна ваканция :)
   
    Автор: LeeAnn

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
mamaivy
2010-07-03 13:04:46
  благодаря за разходката. И ние тази седмица ще ходим до Троян, но ще отседнем На Беклемето. Непременно ще се разходим до Орешака, до манастира и до природо-научния музей. Само ще вметна, че подобен и не по-малко интересен музей има в Котел, в парка изворите. Непременно намерете време и посетете и него!

Атанас
Нерегистриран
2017-09-01 00:41:54
  Относно параклиса "Свети Никола" През лятото на 2016 бях там. Параклиса е цял, но сградата отдясно на входа е пропаднала и вече няма жив човек горе.
 

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети
Избрахме за вас...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | | Пешеходен туризъм | Из Троянския Балкан
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com