dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      „етвъртък, 05 ƒекември 2019 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
¬ сайта
  ‘орум:422
  —татии:520
  ќферти:98
  Ќовини:837
  —нимки:2038
   аталог:231
  ѕътеписи:949
   онкурси:6
   нижарница:10
  ѕотребители:3791
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

ѕътепис
‘лаг   »нди€
   ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€  | E-магазин 

  ћанната небесна или н€колко впечатлени€ от »нди€
  ѕубликуван от admin на 11 јприл 2007 г.
  “ози пътепис е прочетен 2699 пъти, рейтинг: 5.07

  

    ћиришещи пръчици, “адж ћахал,  ъри чикън и У—лонът, мо€т при€телФ... ≈два ли повечето хора имат представа, какво е »нди€. «а разлика от н€кои други страни по света, там тр€бва да се отиде с широко отворени очи и нагласа за изненади и противоречи€, защото това е един друг св€т.  расотата и мизери€та се преплитат със зловонието и разкоша по такъв стр€скащ начин, че шокът е неизбежен. ÷ветове, хора и животни, разнообразие на релеф-една еуфори€ на живота. ∆ивотът в пълни€ му размах.
    ¬ид€ното в »нди€ надмина не само очаквани€та ми, но и промени представите ми за живота; накара ме да се замисл€, да се вдъхнов€, да се възхит€, да се погнус€, да се натъжа...Ќо да започна с разказа си:
    —лед почти 10 часов полет, люковете на самолета се отвориха с тежест и веднага се почувства гъсти€, напоен с миризми и влага, нощен въздух на ƒелхи. »збраната от мен авиокомпани€ беше руската јеорофлот с маршрут —офи€-ћосква-ƒелхи.  раските на летището в ћосква на гейт Ќомер 34 за ƒелхи ставаха все по-интензивно тъмни » аз преждевременно разбрах, че това е правилни€т гейт за мо€та дестинаци€. »ндийците, които сто€ха и чакаха повикването за влизане в самолета, уплътн€ваха оставащото време с €дене и спане по пейките. “ова е една важна характеристика на индийците: те като че ли могат да се чувстват удобно навс€къде, стига да имат по един шал под ръка да се зави€т. Ќал€гали по седалките и завити презглава, те мирно събираха сили за изморителни€ път до вкъщи. ƒругите (аз + н€колко очевидни не-индийци, не много) се наслаждавахме на персонала от руснаци и рускини, който не много ентусиазирано се опитваше да комуницира с минаващите транзит на английски.
    —лед известно време се наредихме на опашка за влизане в самолета: Ќие, чужденците на опашката, един след друг, и индииците по н€колко в ред, носейки почти непосилно тежки€ си ръчен багаж (около 20 кг. на човек). ¬ нерегламентираната битка за това, кой пръв ще влезе в самолета, спечелиха индийците. Ѕързо се настанихме и полет€хме.
    ƒелхи, началото на септември: „овек се събужда със звуците на разнообразни птички, които оповест€ват започването на ден€. “емпературата на въздуха е около 28-32 градуса, слънцето не може да се прокрадне през смога, но въпреки всичко е много светло и при€тно. Ќа пръв поглед има малко мъгла, но това са само изпарени€та от ранната утрин, смесени с газовете от превозните (и не дотам ефективно превозващите) средства. ќт време на време се чуват маймунски кр€съци, които не бива да смущават новодошли€ турист.
    —лед жизнерадостното събуждане следва изкъпване (всъщност не е задължително, като се замисл€) и обличане на по-изхабени дрехи, които да могат в краен случай да бъдат изхвърлени на боклука в кра€ на ден€. »злизам на улицата и спирам една рикша. Ўофъорът ме поглежда със заинтересован поглед, но и неразбиращ, когато си отвар€м устата и го питам Уƒо —ароджини ћаркетФ ? . ќказа се, че на руски много по-плавно се разбираме. » въпреки, че му казах, че не принадлежа към нико€ бивша руска република, той беше сигурен, че е добре, да продължи на развален руски. —лед като му платих 30 –п.(–п.=рупии, т€хната валута; 10 рупии са равни на около 45 американски цента), наистина си помислих с любов за братушките, които косвено ми помогнаха в ситуаци€та.
    √ледката (или какво можеш да асимилираш на пръв поглед, не по ред на важност):
    1. ћного, много хора навс€къде,
    2. полегнали крави в прахта,
    3. манджи в големи алуминиеви, не дотам чисти съдове, с неопределено съдържание,
    4. малки момчета, предлагащи услугите си като УкулиФ, т.е. носач на торбите на глава,
    5. фризъорски услуги на тротоара, в непосредствена близост до обществената тоалетна,
    6. много, много хора навс€къде,
    7. продавачи на връвчици с плетени слончета,
    8. прос€ци, със и без крайници,
    9. столче-магазинче за печени индийски картофи с масала плюс лайм (масала означава УмиксФ на хинди и представл€ва смесица от типични индийски подправки, а лайм е модерни€т в софийските молове зелен лимон, който е по-сладък и обикновено по-дребен),
    10. хора, които си сед€т на бордюра и гледат сеира,
    11. спорещи купувачи и продавачи,
    12. из прахта нал€гали кучета,
    13. и вече човек се обърква..
    —лед като се свикне с интензивността на миризмите, които само в »нди€ могат да се усет€т, човек тр€бва да отвори сетивата си и да усети ежедневието тук. ћного прави впечатление изражението на повечето минувачи: те не изглеждат тъжни, депресирани или изнервени. ћоже би така ми се струва, но атмосферата не е изпълнена с агреси€ и злоба; всеки нещо прави, симулира н€каква дейност, движи се и се мъчи с битието си, без да се затормоз€ва особено. ѕовечето са настроени така, че животът им на тази зем€ е временен и, рано или късно те ще се избав€т от него и ще се прерод€т в нещо по-добро. “ази нагласа им помага в неимоверно трудни€ живот и до известна степен е за възхищение. ¬ една обстановка на безкрайна мизери€, мизери€, ко€то за един европеец е трудна за възприемане, средни€т индиец прежив€ва и оцел€ва. Ќе, че те имат гол€м избор; малко са тези, които могат да се измъкнат от немоти€та в Ућother IndiaФ и да отидат н€къде в чужбина, където да изкарват препитанието си. Ќо те са намерили начин да живе€т точно тук и да съжителстват един с друг без големи конфликти.
    Ќа пазара има всичко, от което се нужда€ като типичен захласнат консуматор. —токите не са особено чисти и спретнато подредени, но като се вгледам по-обстойно разбирам с тъга, че н€мам толкова пари в мен, колкото неща искам да куп€, из€м и опитам наведнъж. ќбзема ме чувството, което сполет€ва човек около  оледа, на новогодишните базари. ƒобре, казвам си аз и тръгвам просто направо и започвам да з€пам. ƒа, наистина е з€пане: всеки, дори малък дюк€н е пълен със стока и гъмжи от предмети, които ме примамват да ги куп€. Ќапример едно малоразмерно магазинче, с един още по-дребничък продавач в него продава следните неща (това е само 1/574 от приблизителната сума на неговите специалитети): сладкишчета от кашу, смесени с мл€ко и захар, поръсени със шам фъстък, други подобни курабийки, незнайно от какво направени, но, по-важното, намазани с ред —–≈Ѕ–ќ!, да, правилно прочетохте!, озахарени моркови в пластмасови кутийки, също със сребърни късчета по т€х, €дки с масала (масалата е едно универсално средство за услаждане, осол€ване, привкус€ване и подобр€ване вкуса на хранителните стоки), подправки, които са с неразбираеми съставки (нещо като съдържанието на лекарство против главоболие). ѕо стените се ве€т дълги лентички от пакетчета с освежители за уста и други, с н€какъв особен вид тютюн са дъвчене, от който после зъбите стават червеникави, а слюнката - оранжева.
    ѕродължавам нататък и в един ъгъл на пазара почти се сблъсквам с купища от дрехи, сложени на зем€та и старателно подредени в секци€ поли, секци€ рокли, секци€ блузи и т.н. ѕонеже нито една нормална жена не може да устои на такъв визуален тормоз, аз се втурвам към щастливите да ме вид€т продавачи и започвам неистово да разглеждам изложеното, заедно с една рускин€, една испанка и н€колко индийки-лешо€ди. ѕоследните само изчакваха да взема нещо за обличане в ръцете си и после моментално го грабваха и безпрекословно го купуваха. Ќе случайно продавачите ни обожаваха чужденките-ние правихме не само добър оборот, защото всичко ни се струваше ужасно евтино, но и привличахме обикновените гражданки да си харчат парите от суета. ¬ъпреки неравната безгласна борба с рускините, аз усп€х да попълн€ колекци€та си с н€кои доста при€тни нещица » продължих да се разхождам, защото ми замириса на нещо страхотно. “ова страхотно нещо се оказа типични€т индийски картоф, с вкус, наподоб€ващ на тиква, който един нехигиеничен индиец приготв€ше life, като процедурата включваше и овал€нето на картофчето в масала и лайм, със собствените си ръце. ƒеликатесът се сервира в бананово листо с клечка за зъби и струва 15 –упии, една прилична цена за това при€тно хапване. јз, разбира се, си взимам повече порцийки, защото не мога да пропусна шанса да се понатъпча и вече н€мам свободни ръце, с които хем да държа торбите си, хем да €м и хем да снимам всичко. «атова извиквам на едно малко момченце да дойде и да ми носи покупките и се насочвам към една будка на тротоара за пиене. “ук се предлагат лимонади с черен пипер и захар, ласси (кисело мл€ко с пюре от манго, личи и всичко възможно за пюриране) и индийски сокчета.  упувам си първото, много ми се връзва с картофчетата. — учудване забел€звам, че доста индийци ме наблюдават, как охотно се наслаждавам на благата на живота » аз им се усмихвам на всички. —лънцето малко започва да напича и аз решавам да се върна в хотелската ста€ с най-добри€ превоз - рикшата.  азвам си адреса, този път шофьорът ме поглежда с разбиране.
   
    ....—лед пътешествието, обратно в ƒелхи:
    –азглеждам снимките в дигиталната камера и не мога да пов€рвам, че съм вид€ла толкова много неща. Ќо ми остават още н€колко дни и се радвам, че ще подишам от индийски€ въздух и ще по€м от вкусотиите на Ќебесната манна.
   
    јвтор:  ристина —тайкова
    http://stojtscho.blogspot.com
   

ƒетеƒете—лонът - мо€т при€тел—лонът - мо€т при€тел
ѕазарен денѕазарен ден∆илища∆илища
“акси“акси

ƒайте ¬ашата оценка за този пътепис


 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »нди€
÷ени на билети до »нди€
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - ѕътепис | јзи€ | »нди€ | ћанната небесна или н€колко впечатлени€ от »нди€
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info
—паси, дари на... √ласувайте за този сайт в Ѕ√ чарт ќказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2019. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com