dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 26 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Таджикистан
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Грайфери на покрива на света
  Публикуван от Margaritka на 04 Ноември 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 3948 пъти, рейтинг: 2.44

  
Конкурс Пътепис, участвал в Конкурса "Екзотично пътешествие"

    Вело-експедиция в Памир
    Това е моя разказ за тяхното! екстремно пътешествие- на Иван Пенчев, Явор Дачев, Стоян Колев и Стоян Камбуров-Стуци. Те изминаха 850 км. на велосипед, на крака,носейки велипедите където пътя го няма, с УАЗ и камион, за да достигнат 4655м височина в Памир. Сред прах, вятър и сняг, затрупал палатките им посред лято до голямото солено езеро Каракул.Аз само следвам техния разказ и съпреживявам...
    Памир вълнува нашия екстремен квартет като планина. Интересна им е и заради теорията, че това е земята, откъдето са тръгнали прадедите ни. След края на експедицията те са наясно защо прадедите ни са .....Избягали оттам!!!! Сега смятат, че „няма нищо по-хубаво от родния дом, па макар и да няма две липи отпред”!(Иван пенчев)
   
    Тръгват от Душанбе -столицата на Таджикистан.Там времето е разтегливо понятие,никой не бърза.Не бързат и с багажа им -следва 3 часа чакане...
    В рамките на двайсетина дни изминават над 850 км в различни климатични, метеорологични и теренни условия. Карат при температура 40-42С тръгвайки от долината на река Обихингоб, прехвърлят прохода Хабуработ (3255м) и се спускат в долината на граничната с Афганистан река Пяндж. Освен жегата ги измъчва всепроникващата прах.
    Движат се по така наречената Памирска магистрала, която в голяма степен е един прашен, разбит и каменист черен път, по който има и.. парчета асфалт . Тя опасва цялата планина от запад, юг и изток.
   
    Заради здравословни проблеми се налага да се качат на стоп на “газка”, която да ги закара до град Рушан, отстоящ на 38 км. След него напускат главния път и навлизат в долината на дивата река Бартанг - най-опасната част от пътешествието – 280 км през сърцето на Памир. Основното препятствие е отнесения от реката път. Носят колелата и багажа на ръка по каменистите пътеки. На места пътя е песъчлив или преминава в кълдъръм. Истински “танци” на и с колело до кишлака Гудара (3200 м), после с “уазка” до езерото Каракул.
   
    Соленото езеро Каракул ги посреща огряно в слънце, в далечината е връх Ленин (7134 метра).Успяват да свалят количествата прах от себе си.Или както те се изразяват-многото "флора и фауна върху телата ни" ..За 12 часа обаче времето се променя дотам, че сутринта се събуждат под 10 см сняг. Честита нова година през август!
   
    От езерото Каракул тръгват към превала Акбайтал. Най-високият шосеен проход в Памир- 4655 метра. Оттук нататък-цели 350 км. карат в „прегръдката” на насрещния вятър, който с право наричат „господарят на покрива”!
   
    Някъде по някое от безкрайните плата, Явор създава една от сентенциите на пътуването: "Пътят на колоездача е само нагоре и винаги срещу вятъра". Малко са убежищата, в които да си отдъхнат от него...Като Мамазаир – крайпътна страноприемница на 4100 метра височина. Редят се плата и превали – Нейзаташ (4137 метра), Харгуш (4050 метра), Тагаркаки (4183 метра), Койтезек (4272 метра).
   
    Отново виждат зеления цвят в долината на река Гънт. И все повече обичат България- заради райската зеленина, за която сега само мечтаят! А иначе носят българското знаме през всичките 850 памирски километри, обгърнати от вятъра и прахта...
    Сега аз знам какво е „афганец” - вятър, който носи прах от пустинята, кои са киргизите, знам, че Каракул е море на 4000м. височина. Че връх Комунизъм (по-рано Сталин) , висок 7495м днес се нарича Исмаил Самани. А другото име на областта Памир е Горнобадахшанска. И още- в Памир има връх с име Шипка, изкачен за първи път от българи, висок е 6254м!
   
    Знам, гледах филм, слушах оригинална таджикска музика и четох... Благодарение на Иван, Явор, Стоян и Стуци – Памирския квартет, който остави следи от грайфер по Покрива на света.
    И сигурно вече обмисля къде да остави следи през лято 2010. Късмет, момчета!
   
    Снимки: Иван Пенчев и Стоян Камбуров

Добави във Facebook   


Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
polito
2009-11-05 15:17:23
  Прочетох пътеписа, ако това изобщо може да се нарече пътепис. Този материал прилича на кратък анонс във вестник преразказващ едно иначе много вълнуващо със сигурност събитие. Жалко, очаквах повече като започнах да чета, но съм разочарована от автора. Не е успял да предаде атмосферата и усещанията на участващите в експедицията.

Margaritka
Margaritka
2009-11-05 22:08:18
  Благодаря за мнението,Поли!Ммдаа,аз не съм била там,вероятно затова текста е по-сух.Опитах се да дам повече инфо,защото не мога да предам чужда емоция.Моята можеш да прочетеш в Духът на Атон,ще се радвам на оценка,а какво е пътепис решаваме лично.И за Алеко казват,че е сух и не се чете,а за мен е гениален!Пак благодаря за оценката,за мен е ценна....

Margaritka
Margaritka
2009-11-06 09:44:28
  Ето къде е истината - ако наистина искаш да усетиш емоцията, която тук липсва... Гледай на youtube.com "Kolela na pokriva"... Дано ти хареса! Пиши...

polito
2009-11-09 13:41:00
  Маргарита, прочетох Духът на Атон - наистина ми хареса. А за Колела на покрива... просто е уникално... Благодаря ти.

Margaritka
Margaritka
2009-11-09 17:26:04
  Аз се радвам, Поли, че предизвиках интереса ти... Филмчето е супер, препоръчвам го на всички! А ако моя текст не става - ОК, вижте истината във филма.

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Таджикистан
Цени на билети до Таджикистан
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ В ПАРИЖ
ЦВЕТНИ ЕМОЦИИ В ПАРИЖ

   Цена: 899 лв.

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Азия | Таджикистан | Грайфери на покрива на света
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com