dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Унгария
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Катя, я люблю тебя!!! Петя
  Публикуван от admin на 24 Юни 2007 г.
  Този пътепис е прочетен 2229 пъти, рейтинг: 5.38

  

    Катя, я люблю тебя!!!Петя...Това може би е първото любовно обяснение, което се е превърнало в туристическа атракция.
   
    Не в Русия. Не и у нас. А в Будапеща. Да, да, именно в унгарската столица и то изписано на руски с кирилица върху един от символите на града – Верижния мост над Дунав.
   
    Надали аристократичният граф Сейчани, на който е кръстен мостът, е подозирал, че 150 години след построяването му, съоръжението ще бъде украсено с любовните признания на Петя.
   
    Един приятел, живеещ в Будапеща, ми обясни, че общинските власти непрекъснато трият надписа, но той се появява отново. Този Петя явно е много влюбен. Или пък може Катя още да не е прочела обяснението му и той да го изписва до припадък върху будапещенската историческа скъпоценност.
   
    Независимо от причините, посланието се е превърнало в една от забележителности на Будапеща, наравно със Замъка на хълма на Буда, Паркът на героите и мостовете над Дунав, съдейки по това как туристите яростно щракат Катя, Петя и люблю-то.
   
    Нямаше как унгарската столица да не ми направи впечатление с това си мостово излияние. След смазващ самолетен полет и еднодневно обикаляне, през което аз и мой колега извървяхме пеша Буда и Пеща (идваше ми да запищя буквално), водени неизменно от нашия неуморим и знаещ всичко персонален гид, този надпис нямаше как да не се набие абсурдно в главата ми.
   
    Освен Петенка и Катичка, унгарската столица си е доста, ама доста впечатляващо място. Досега смятах, че Прага е любимият ми източноевропейски град (а и изобщо европейски), но Буда плюс Пеща много ми се понравиха. И то не само с известните си места, които всеки щрака, обикаля и гледа в екстаз, все едно е открил две кила диаманти.
   
    Първо, чешмичките в града имат много хитра система да напоят зажаднелия турист. Водата си тече от една голяма тръба, извита надолу. Не се пие с подлагане на шепа обаче. Къде ти такава простотия. Номерът е да затвориш тръбата и от една дупка почва да пръска вода. Ако не си предупреден ставаш мокър, като удавен в Дунав трансилванец.
   
    Второ, унгарците са истински печеливши от дрязгите между властимащите.
   
    Благодарение на разправиите между леви и десни, столичани си имат прекрасно езеро-галерия, в което може да си топиш краката и да си лежиш край зелена трева с фонтани и изрядна чистота.
   
    Всъщност, прекрасният кът се родил, след като социалистите решили да строят грамаден театър в центъра на града. Властта се сменила и десните, които поели кормилото на държавата, спрели строежа.
   
    Дупката в земята обаче не останала да зее, както би се случило тук. Основите сега са галерия, която е със стъклен покрив, върху който се шири изкуственото плитко езерце, а около него има фонтани и зелена полянка.
   
    Театъра все пак го построили и то точно до Дунав, малко надалеч от центъра, но пък наистина си е доста грамаден и красив. Да ти се прииска да поставиш една постановка.
   
    Като един нетрадиционен турист, който се впечатлява от нетрадиционни неща, нямаше как да не ми направи впечатление, че унгарците са изкусни майстори да подобряват архитектурни шедьоври.
   
    Сградата на парламента е копие на английския, Националната опера пък е изкопирана от Виенската и т.н. Всичко обаче е направено с ред подобрения и с ръка на сърцето си казвам, че изглежда много, много, много внушително. И красивовпечатлително. Това си е моя дума.
   
    Оказва се, че доста от впечатляващите сгради в града, като Рибарските кули и базиликата Свети Ищван, са построени през 19 век. За голямо световно изложение. Брей, брей какъв строителен кипеж е паднал.
   
    Между другото унгарците са много зле с чуждите езици. Въпреки че Будапеща е туристически и изключително космополитен град, почти никой не знае английски.
   
    - Здравейте, говорите ли английски?
   
    - Йес!
   
    - Искам две бири. Колко струват?
   
    - Йес!
   
    Чудно. Хубаво е, че можеш да се разбереш по петопръстната система и с жестове. С доста усилия, де. Вече имам чувството, че мога да правя жестомимичен превод в ефир. Неслучайно унгарците са втората нация в ЕС, която знае най-малко чужди езици . Първи са жителите на Великобритания.
   
    Между другото, като казах бира, унгарците не се чукат с бира. Тоест не вдигат наздравици с пенливото питие. Вие какво си помислихте.
   
    Този обичай бил въведен, когато унгарските воини загубили важна битка за отделянето си от Австро-Унгарската империя преди 150 и няколко години.
   
    Тогава лютите маджари се заклели, че няма да посягат на наздравици с любимото питие на австрийците – бирата. Въпреки че срокът от 150 години изтекъл преди 5-6 години, унгарците все още спазват традицията.
   
    Будапеща между другото може да се похвали и с първото континентално метро. Най-първата подземна европейска железница е на Острова, в Лондон.
   
    В метрото на Будапеща цари усмъртяваща жега. Първи, не първи, ама климатизацията е отпреди 100 и кусур години. Иначе влакчетата са същите руски мотриси, като в нашето метро, но доста по-очукани.
   
    Само дето в момента в метрото на Будапеща върви яростен ремонт и обновление, та скоро жителите на 3-милионния град ще си пътуват под земята климатизирани, в нови мотриси и в пълно задоволство.
   
    Наземният транспорт също е уреден, върви по график и т.н. Както си и трябва в държава от ЕС. Така ми се прищя и София да си има нощен транспорт. В рейсовете в Будапеща през нощта, дори и през седмицата, е пълно до дупка с хора. И после ще ми разправят, че в София кипял нощен живот.
   
    В сравнение с унгарските клубове и нощни купонджии, София прилича на Долно Мормарево. Общо взето лудницата, която заварих в два летни клуба на Дунав, които са близо един до друг, би могла да се получи в нашенска София. Но само ако се вклинят вкупом всички столични клубове, включително и тези в Железница и Горна Яна (там предполагам бъка от такива).
   
    Та общо взето Будапеща се оказа ултраякарски град. Пак е моя дума, и означава „много, на 62-ра степен готин". Или:
   
    Будапеща, обичам те!!! Алекс
    Будапеща, я люблю тебя!!! Алекс
    Budapest, szeretlek!!! Alex
    (последното е на унгарски, много ясно:)
   
    Автор: Александър Иванов
    Dnes.bg

Мостът на граф Сейчени, върху който се вихри Петя. В дъното е кралския замък, а долу се пени Дунав.Мостът на граф Сейчени, върху който се вихри Петя. В дъното е кралския замък, а долу се пени Дунав.Любовното обяснение.
Любовното обяснение.
Езерцето в основите на непостроения театър. В него не плува боклук, а скулптура, изразяваща правото на свобода.Езерцето в основите на непостроения театър. В него не плува боклук, а скулптура, изразяваща правото на свобода.Изложба с крави е разпростряна из цяла Будапеща. Изкуството е над всичко.Изложба с крави е разпростряна из цяла Будапеща. Изкуството е над всичко.

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Унгария
Цени на билети до Унгария
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Унгария | Катя, я люблю тебя!!! Петя
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com