dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Пътепис
Флаг   Унгария
   Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия  | E-магазин 

  Скалните къщи на Сомоля
  Публикуван от admin на 19 Юли 2009 г.
  Този пътепис е прочетен 1867 пъти, рейтинг: 1.00

  

    ...Асфалтовият път се вие между спретнати едноетажни къщи, боядисани в жълто-оранжеви тонове, и с яркочервено мушкато по прозорците. Преди около два часа сме потеглили от Будапеща, за да разгледаме "един от най-неблагоприятните от географска и социална гледна точка" региони на Унгария - североизточният Боршод-Абауй-Земплен. Целта ни всъщност е Сомоля - живописно селце със закачлива жълто-розова църква в центъра, прочуто в околността с черните си "медено-сладки" череши и отлежали вина.
   
    Не това обаче ни води насам. Дошли сме да се убедим лично в успеха на програма за интегриране на местното ромско население в обществото, и то в буквалния смисъл на думата. Основната задача на проекта е била да осигури на ромите (значителни на брой и също така "стабилно" сегрегирани, както и в повечето други изостанали региони на страната) нормални къщи в самото село, като ги извади от околните... пещери. И това не е метафора - една от забележителностите на Сомоля са 26 на брой пещерни жилища, издълбани направо в разположените наоколо меки риолитови скали.
   
    Пещери-домове или домове-пещери
   
    Първоначалните ми асоциации със словосъчетанието пещерно жилище (или pincehбz на унгарски), като оставим настрана праисторическата ера, са все някак романтични - подземен град в Кападокия, скалните ни манастири, пещерите-винарни във Франция... Докато вървим през селото, ни обясняват, че тукашните не са средновековни, а са били издълбани чак през ХІХ в. от бедни унгарци, които нямали пари за строеж. Към 30-те години въпросните унгарци явно се позамогнали, защото напуснали пещерите, в които не след дълго се нанесли към 120 роми.
   
    Те успели да живеят там чак до днес, при това в напълно нечовешки условия, подчертава дамата от една от неправителствените организации, участващи в интеграционния проект с поетично название "Черешов цвят"*. Без електричество, без течаща вода (а само с кладенец, до който се стига по стръмна пътечка), без канализационна система, без централно отопление и без средства за комуникация.
   
    ...Подминаваме последните къщи от селото и завиваме покрай крайно пренаселеното местно гробище, разположено на стръмен склон, който започваме да катерим. Не след дълго се показват и първите пещерни жилища - отначало дори не разбирам, че сме стигнали до тях, забелязвам единствено полускрити зад храсталак бели скали, върху които тук-таме се вижда я врата, я прозорец, я някое опряно до стената пластмасово ведро. Повечето от тези жилища вече са необитаеми - жителите им вече са получили нови къщи в селото. Средствата по проекта "Черешов цвят" обаче са свършили и четири семейства заедно с техните общо 25 деца все още са си тук.
   
    Още преди да почукаме на леко разкривената врата на една от къщите, отвътре се подава млада жена и бързо извежда върволица от дечица към двора, където остава да стои с леко притеснен поглед. Като се оглеждам наоколо, разбирам безпокойството й - разнородната ни делегация, състояща се от журналисти и хора от най-различни сдружения и институции, е преизпълнена с любопитство и плъзва навсякъде, не пропускайки да прави десетки снимки на всичко и всички, включително и на себе си в доста туристически стил.
   
    Туристи се предвиждат и за в бъдеще
   
    От Асоциацията за роми в Сомоля ни обясняват, че съвсем скоро и последното семейство ще се изнесе оттук и пещерните домове за известно време ще бъдат залостени... за да се предотврати ново нанасяне на желаещи роми. Нима още има такива? Все пак вече има по-добри варианти, а и с оглед на ужасните условия в жилищата... Ами те в крайна сметка са напълно безплатни, поясняват ми. А дали живеещите в тях семейства наистина искат да ги напуснат? Все пак интеграцията им в местното общество няма как да е лесна, ако е принудителна... Е, ама нали и тези хора гледат телевизия и знаят как изглежда един съвременен и удобен дом, гласи обяснението на преводача на групата ни.
   
    Пещерните жилища, изглежда, няма да останат залостени за дълго - вече се подготвя нов проект за превръщането им в туристическа атракция по подобие на много други села в околността, като например в музей или дори хотел. Засега обаче не е ясно дали ще трябва да се търси официално разрешение от собствениците им - по документи "скалните домове" все са притежание на стотиците потомци на издълбалите ги през ХІХ в. унгарци.
   
    Козунаци под звуците на ромския химн
   
    На изпроводяк ни канят да се върнем обратно в селото, в обществения дом на ромската асоциация. Там ни чака трапеза от типично ромски ястия, както ни обясняват - содени питки, сладкиш, напомнящ козунака, и традиционните за Унгария светложълти чушки, както и изпълнения на живо от местната група а ла "Джипси кингс", която се казва "Цветенце". Четиримата младежи с виненочервени ризи, които се появяват на сцената с две китари и две особени на вид алуминиеви делви в ръце, отначало са плахи, но скоро се отдават напълно на протяжните балади и ритмични народни песни в репертоара си. Публиката пък много бързо разбира, че подвикванията и пляскането с ръце са далеч по-ценени реакции от учтивата тишина и посещението ни приключва сред всеобща глъч и под звуците на ромския химн.
   
    * Проектът съществува от 2006 г. и сега върви към приключването си. Основен участник в него е Асоциацията за роми в Сомоля, подпомагана от организации като Фондацията на Егер към Фонда за помощ на бедните (SZETA) и Самоуправлението на ромското малцинство в Сомоля. Унгарското правителство е предоставило държавна помощ от близо 48 млн. форинта.
   
    Автор: Дария Манова
    Дневник.bg

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4

Дайте Вашата оценка за този пътепис


Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Унгария
Цени на билети до Унгария
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Пътепис | Европа | Унгария | Скалните къщи на Сомоля
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com